9 Eylül 2017 Cumartesi

Yaşamdan Dersler




Bismillahirrahmanirrahim : Rahman ve Rahim olan ALLAH'ın adıyla

O öyle Allah'tır ki O'ndan başka ilah yoktur. Gaybı ve şehadeti bilir. Rahmandır, Rahimdir.(Haşir Suresi,22.Ayet)

Elhamdulillah (Hamd Allah'a mahsustur) Salli ve Sellim ala Resulullah (Allah'ın  Resul'une salat ve selam olsun)

İTF 1.sınıfın zorunlu yaz stajı... Öğle arası. Yemekten öte derdimiz, çıktık dışarı. Staj yaptığım yerin çevresi sakin,yeşillik... Kendimize oturacak bir yer ararken yavru bir kediye denk geliyoruz,ne yapsak bilemiyoruz. O gün bırakıp gidiyoruz.

Diğer gün öğle arası yine oralardayım. Kedi yerinde yok,bu sefer başka yeri mesken tutuyorum. Derken arkamdan miyav sesleri... Bir iki bakınıyorum yok. Derken buluyorum. "Annesi ilgilenmiyor belli...Belki de bulamadığından." Derken evden izin çıkıyor, kedimizin meskeni bizim ev oluyor.

İnternetten bakıyor,beslemeye çalışıyoruz. Sıcak tutmaya, bakımını yapmaya... Ama tabi annesi gibi olmuyor. DÜŞÜNÜYORUM DA (elhamdulillah) evet biz her zaman Yaratıcımıza (cc) muhtacız. Rabbimiz bu muhtaçlığımızın bazı çeşitlerinin karşılanmasını, ömrümüzün belirli vakitlerinde Kendi tayin ettiği tecelligahları aracı kılarak sağlıyor. Tabi onlara da ihtiyacı yok ama buradan pay çıkarıyorum. Misal yavru kedinin beslenmesi,sıcak tutulması hatta dışkılaması için annesi yardımcı oluyor. Rabbimiz de annemize ihsanda bulunmamızı istiyor."İnsana da, anne babasına ihsanda bulunmasını emrettik. Annesi, onu her gün biraz daha güçsüz düşerek karnında taşımıştır. Onun sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (İşte onun için) insana şöyle emrettik: “Bana ve anne babana şükret. Dönüş banadır.”(Lokman Suresi,14.ayet) Öğreniyorum ki, ihsan itaatten öte... Şirki istemedikleri sürece aranızdaki ilişki öyle olacak ki, onlara itaat etmiş hatta üzerine ballar kaymaklar sürüyor olmalı. Rabbim övgüye layıkken öyle de Halim ki, evet sütü,şefkati,doğumun olmasını sağlayan O, ama anneyi özel kılıyor, ona da güzel davranmamızı istiyor. Neymiş efendim ? 1-Anne babaya ihsanda bulunmak Rabbimizin bize tavsiyesi ! Geçici olan dünya hayatından göçmüş olsalar dahi ! Bir sahabî; "Ölümlerinden sonra da ebeveynim için yapmam gereken bir iyilik var mı?" diye sorunca Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurdu:
"Evet dört haslet vardır:
Onlara hayır duada bulunmak ve Allah'tan, bağışlanmalarını dilemek. Varsa vasiyetlerini yerine getirmek. Dostlarıyla ilişkiyi devam ettirip ikramda bulunmak. Akrabalarıyla ilişkiyi devam ettirmek ki, senin bütün akrabaların ancak onlar vasıtasıyla varolmuştur. (Buhârî, el-Edebü'lMüfred, 19)

Beslerken ayrıca DÜŞÜNÜYORUM(elhamdulilah). Şu minnacık kedi şırıngadaki sütle doyarken, bazen insan(lar) yer, yer, üstüne tekrar yer de doymaz ? Hatta hemcinsleri açlıktan ölürken... Rabbim, kıyamet günü yüzümüzün kararmasından sana sığınırız. 2-İnsan ihtiyacı kadarıyla yetinmeli.Elindekiler az dahi olsa çok dahi olsa israf etmemeli.(Azla da israf olur Azizim)


Birkaç gün geçiyor,kedide bir haller var. Makatından kan geliyor, bir sabah bakıyorum ki orada tabiri caizse irinler kaynıyor. Estağfurullah... Düşünüyorum da, şu an çoğunluğun sahip olduğu sağlığn garantisi mi var ? Nefsimize zulmederken ha bugün ha yarın, ha hastalıkla ha azapla, belki de ikisiyle karşı karşıya kalabiliriz. Peki kabirde sıkıntı çekmeyeceğimizin garantisi var mı ? Etlerimizi kurtlar için mi çoğaltıyoruz ? Yerken içerden(nefsani) ya da dışaradan(şeytani) "Yemezsem güçsüz kalırım, zaten ne yiyorum ki  her gün et yiyen, ziyafet verenlerin yanında ?" Değil işte, bizim orijinimiz onlar değil. En güzel örneğimiz, Hz. Muhammed (sav) buyurmuştur ki : “İnsanoğlu karnından daha kötü bir kap doldurmamıştır. Aslında insanoğluna, onun sırtını dik tutan birkaç lokma yeterlidir. Mutlaka daha fazlasına ihtiyacı olursa, hiç olmazsa; midenin üçte birini yemeye, üçte birini içmeye, üçte birini de nefes almaya ayırsın.”(bk. Ahmed b. Hanbel, IV/132; Tirmizî, Zühd, 47; İbn Mace, At’ıme, 50).  Ah nefsim ! Rabbim hesap günü vaveyla ettirmesin.

Kedinin akıbeti mi ? Allahu alem ala kulli hal, kanama acil durumdur. İnternetten araştırıyorum,veteriner gelip alıyor. Sonra biz de haber alamıyoruz. Elhamdulillah öğrenmemiz belki de hatırlamamız gerekenlere vesile olup gidiyor güzel can. 

Ayrıca dostlar, hastalık ve hatta ölüm ne güzel hatırlatıcı ! Düşününce öyle bir tat(!) kaçırıyor ki... Rabbim gafillerden eylemesin bütün Muhammed (as) ümmetini. Yazdım yazdım, evvela nefsime. #RabbimİmanEdipSalihAmelİşleyenHakkıSabrıTavsiyeEdenlerdenEylesin. Ha bu kadar yakındım da, inşaAllah Rabbim lütfederse dünyamız da kabrimiz de ahiretimiz de öyle bir güzel olur ki... O'nun mağfiretinden O'nun izniyle ümit kestirmesin.

#VelhamdulillahiRabbilAlemin


(Allah razı olsun,mağfiretiyle muamele etsin, yazarken kolaylaştıranlar:

http://www.kuranmeali.org/31/lokman_suresi/14.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx

https://sorularlaislamiyet.com/mideyi-lezzetli-yemeklerle-doldurmak-gunah-midir-insanlarin-en-serlisi-lezzetli-yemek-icin-vakit

https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/anne-baba-haklari-itaat)

RESİM : http://islamivahdet.com/allahtan-uzuntulerin-giderilmesini-isteme-hakkindaki-dua/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hanım Sahabelerimiz Serisi -3- Hz. Ümmü Seleme Bint Ebi Ümeyye (ra)

  DİRAYET TİMSALİ ÜMMÜ SELEME BİNT EBİ ÜMEYYE ( R.A) Hayatından kısaca bahsetmeden önce belirtmek isterim ki sahabe efendilerimizin hayatlar...