17 Ağustos 2019 Cumartesi

SAYGI DOSYASI-1- BİRAZ SAYGI



BİRAZ SAYGI


"Gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin değişik olması da O'nun (kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda, bilgili (kimse)ler için ibretler vardır." (Rum 22)* ayeti kerimesi üzerine biraz kafa yorup, bize vermek istediği mesajı anlamaya çalışalım. İlk ve en önemli husus belki de, bu denli güzel bir sanatın tek bir sanatçı tarafından olması Allah'ın birliğine delalet ederken bunca farklılıksa Allah'ın iradesini göstermektedir. Diğer bir husus ise Allah'ın biz kullarına verdiği değer... Haddizatında Allah insanı kainatın bercestesi(özü) olarak yaratmıştır. Dolayısıyla her insanın, Allah'ın ona bahşettiği bu konumundan ötürü saygıyı hak ettiğini söyleyebiliriz Yaratan yarattıklarına böylesi bir değer biçerken, biz yaratılmışların ne haddine ki bir diğerini renginden ırkından dininden dolayı üstün görüyoruz?
İçinde bulunduğumuz, parçası olduğumuz topluma kuş bakışı yaklaşacak olursak halihazırdaki sorunların altında yatan önemli bir nedenin fertlerin birbirine karşı saygılı olmaması diyebiliriz. Oysa her insana bulundurduğu insani meziyetlerine göre davransak birbirimizi sevmek için pek çok neden bulacağız. Efendimizin (asm) hayatına baktığımızda özellikle tebliğ metodunda: "Sen Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et."(Nahl 125.ayet)* ayetinin izlerini fazlasıyla görüyoruz. Efendimizin (asm) inanan inanmayan tüm insanlara hep hoşgörülü davranması, en azılı düşmanlarına bile müsamaha göstermesi birçok insanın iman etmesini sağlamıştır. Efendimiz (asm) çirkin söz ve davranışlar karşısında bile itidal ve soğukkanlılığını muhafaza ederek yumuşak huy ve tatlı dil ile ikaz yönünü seçmiştir. Bu hoşgörüsü insanları kucaklamış ve kolayca hak ve hakikate ulaştırmıştır. Zira ona böyle davranmasını Kur’ân’da Allah emretmiştir: “Kolaylık göster, affa sarıl, iyiliği tavsiye et!” (Âraf Sûresi: 199) ve“Onların kusurlarını hoş gör ve onlara yumuşaklıkla muamele et!” (Hicr Sûresi: 85)(#)... Bu konuyla alakalı daha nice ayet ve Efendimizin (asm) hayatından nice örnekler bulabiliriz.

Dikkat çekmek istediğim husus dünyadaki her insanın farklı fıtrat,din ve meşrebe sahip olması ve bu farklılıkların kişinin imtihanlarını da beraberinde getirmiştir. Çünkü savaşlar bile tarafların birbirine  üstünlük sağlamasından ve güç gösterisinden ibaret. Dolayısıyla hep temenni olarak söylenen ama hayal gibi de görülen ‘’Birlikte barış içinde bir dünya.’’ algısı ayetlerin ve hadislerin öğütlediği şekilde olursa pek de uzak değil sanki? Tek ihtiyacımız olan şey insana insan olduğu için değer vermek ve saygı duyduğumuzu hissettirmek. Sizce de çok zor mu?

KATRE-MİSAL

KAYNAKÇA
*FEYZÜL FURKAN MEALİ
#SORULARLA İSLAMİYET

#FEYZ DERGİSİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hanım Sahabelerimiz Serisi -3- Hz. Ümmü Seleme Bint Ebi Ümeyye (ra)

  DİRAYET TİMSALİ ÜMMÜ SELEME BİNT EBİ ÜMEYYE ( R.A) Hayatından kısaca bahsetmeden önce belirtmek isterim ki sahabe efendilerimizin hayatlar...