2 Temmuz 2018 Pazartesi

Kalp

Bismillahirrahmanirrahim

Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamdolsun ki O biz gözle dahi  görünmezken gözler, gönüller verdi. Ve tabi işitme yetisi de... (1) Efendimiz (Sallahu aleyhi vesellem) de önce vahye kulak verdi; vahyedilen ise vahyeden Allah (cc) tarafından toplandı, okundu, açıklandı. (2) Aracı olan 'dil' de Resulü(as)'nün idi.

Gönüllerin tabibi, Efendimiz (sav) buyurmuş ki : "Kulun kalbi istikamet üzere olmadan,imanı istikamet üzere olamaz; dili istikamet üzere olmadan da kalb istikamet üzere olamaz. Şerlerinden komşusu emin olmayan cennete giremez." Hadisten çıkardığımız ölçütler : dil - iman - kalb ; amel bütünlüğü. Efendimiz as, bize ölçebileceğimiz değerler bildiriyor. Merkeze kalbi alıp farklı açılardan bakmaya çalışalım. Dille alakalı kavramları irdeleyelim, dille yolunu bulan amelleri : dua, kavl (söz), nida gibi.

I.Dua ve kalb. İlk hadiste 'istikamet üzere olmak' kavramı dikkatimi çekiyor, devam eden bir süreci anımsatıyor. "Ey kalbleri halden hale çeviren Rabbim, benim kalbimi senin dinin üzere sabit kıl." Ümmü Seleme(ra) validemizin bildirdiği, En Güzel Örneğin (sav) en çok tekrarladığı dualardan biri,
'Tekrarla'nan bir dua, neden ? Ki alime validemiz soruyor : "Ey Allah'ın Resulü(sav) neden bu duayı çokça yapıyorsun ?' Şöyle buyurdular : 'Hiç kimse yoktur ki onun kalbi Allah'ın parmakları arasında olmasın, dileyenin kalbini düzeltir, doğru yola kor, dileyenin de kalbini kaydırır, yoldan çıkar."
Demek ki yardım talebimiz devamlı olmalı, duanın sıkça tekrarı gibi, günün beş vakti huzura durmak gibi. Velhasıl duanın kalble ilişkisi, hekim ve hasta misali.
Ayrıca öğreniyorum ki salatın,tekbirin, şükrün, takdisin de sözlükteki anlamı dua. Kalble samimiyete dökülen,dille amele dönüşen, ibadetin özü olan 'dua'.

II.Kavl ve kalb. Kendisinin beyanının herkesi aciz bıraktığı Kur'an-ı Kerim'de sözle ilgili sıfatlar olduğunu öğreniyorum. Güzel (hasen), faydalı (maruf), adaletli (adl), sağlam(sedid), kerim, açık (beliğ), yumuşak (leyyin) ;  kötü (sû'), çirkin (münker), yalan (zur)...(4) Pekişiyor ki kalbin halleri var, kavlin de. Kalb anne babaya ihsanı öğütleyen Rabbini dinler, söz 'kerim' olur; Musa as gibi vahyi dinler firavuna söz 'leyyin' olur. Mazlumun ise kalbi incinirse, Rabbi yaşadığı zulmü dile dökmesine izin verir, bu halin ruhsatı 'sû' söz olur. (5)

III.Nida ve kalb. Bu ilişkide farklı kavramlar da göze çarpıyor. 'Çağırmak,seslenmek,yalvarmak' anlamları taşıyan nida, kimin seslendiğine ve kime seslenildiğine göre anlam kazanıyor. İnkar edenlerle muhatap olunursa 'seslenilenin' kalbi sıkıntısından (küfründen) ötürü yapılan çağrı, sağıra yapılmış gibi adlandırılıyor.(6) Diğer tarafta ise seslenenin Zekeriyya as gibi gönle sahip bir nebi, seslenilenin de Gönüllerin Sahibi olduğu o ayet : "O vakit ki Rabbına nida etmişti, gizli bir nida" (7) Bildilen üzere öğreniyoruz ki Zekeriyya as kendinden sonraki yakın kesimin halinden endişe ediyor ve bir yardımcı istiyor. Kendisi yaşlı, eşi akim*. Ama Zekeriyya as'ı da bizleri de  hiçbir şey değilken yaratan Allah(cc) Ona bir oğul müjdeliyor. Kalben endişe dilde gizli bir yakarış oluyor, Hz. Yahya (as)'a 'sebep' oluyor.

Ve söz ki cahilin dilinde çoğalır, bazen yavanlaşır. Sözü uzattık zihni yorduk belki ama düşünmek Rabbimizin tavsiyesi değil midir ? Deryada damla dahi olmayan bu araştırma süreci içerisinde, deryanın sınırının Alim olan Allah'ta sınırsızlığının farkına vardık.Velhasıl Allah'ın izniyle embriyonik sürecimizin 23.gününden beri atan, şekilden şekle, halden hale giren, O'nun elinde bizim bedenimizde olan bu et parçasına dikkat etmeli. Cümleten düzelişi mesleğimize ihtiyaç bırakmayabilir,(en basitinden dünyada ilk sıradaki ölüm nedenlerini ekarte edebilir), ümmeten düzelişi Müslümanları aziz kılabilir, dikkat etmeli.

Elhamdulillah

Kaynak Alınanlar/ Faydalanılanlar
-Kuranmeali.org
-Langman Medikal Embriyoloji
-Nedirnedemek.com
-Tdk.gov.tr
-Kalbin Erbaini,Mehmet Görmez
1 : Mulk.23
2:  Kıyamet.16-19
3 : Taha.44
4 : Kalbin Erbaini
5 : Nisa.148
6 : Bakara.171
7:  Meryem.3 (Elmalılı Hamdi Yazır, Hasenat Kur'an Araştırma Programı)
*Akim : İnfertil,kısır.
RESİM : https://www.salon.com/2015/02/14/i_will_fix_your_heart_the_greatest_valentines_day_medical_story_ever/

2 yorum:

  1. Genel bir yorum yapayım inşallah. Yazıların özellikle ne çok uzun ne çok kısa kararında olmasını ben çok beğendim diğer yazılarında. Bu yazın belki daha uzun ama zaten konu yoğun bir konu. Allah yardımcın olsun interneti hayırlı kullanan bir ümmet eylesin Rabbim bizi. Ayrıca instagramı vs neden bıraktın neden geri döndün blogu açma amacın neydi ve seni anlatan yazılar yazarsan biz de.seni daha yakın tanımış oluruz Allahın izniyle

    YanıtlaSil
  2. Allah razı olsun, yorumlarınız çok kıymetli. Geç döndüğümüz için kusurumuza bakmayın.

    YanıtlaSil

Hanım Sahabelerimiz Serisi -3- Hz. Ümmü Seleme Bint Ebi Ümeyye (ra)

  DİRAYET TİMSALİ ÜMMÜ SELEME BİNT EBİ ÜMEYYE ( R.A) Hayatından kısaca bahsetmeden önce belirtmek isterim ki sahabe efendilerimizin hayatlar...