15 Temmuz 2018 Pazar

Sahabe Olsa Ne Yapardı ?

 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM,
 Elhamdulillahi Rabbil Alemin
 Vessalatu vesselam ala Resulullah

( Muhammed Emin Yıldırım Hocamız ile Görüşme)

Adalet deyince akla gelen sahabe Hz. Ömer...

İnşallah yazımda müslüman hanımlar olarak gerçekten tıp okumalı mıyız sorusu üzerine istişarelerimden birini paylaşmaya niyet ettim. (diğer alanlardaki kardeşler de okusun derim )

Sınavlar yaklaşıyordu, öyle ağır geliyordu ki bazı şeyler. Bu fitne ortamında ne işimiz var ? Burada gerçekten olmalı mıyım ? Ders çalışmalarım boşuna mı ? O zaman hiç çalışmayayım ? O zaman sınavlar ne olacak ? Acaba, SAHABE BU DURUMDA OLSA NE YAPARDI?.. iç dünyamın kısa bir özeti. Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın vakfına mail attım biiznillah. Hocamız "82 İL 82 SAHABE" adlı bereketli programa sebep olan insandır.Siyer Vakfının kurucusu. Sahabe sevgisini ve bilgisini anlamanız için ilgili bir kaç videosunu izlemeniz yeter diye düşünüyorum. Allah ondan ebeden razı olsun.

 Kaç gün geçtiğini Allah en iyi bilir,ama beklenmedik bir şekilde, yazdığıma yakın bir tarihte, meşhur okul amfimizde otururken bir telefon geldi : "Hocamız gelsin görüşelim dedi, şu şu zamanlar müsait misiniz ?" Elhamdulillah, bu önemli istişare için gün sayıyordum ki vakit tamam oldu. Birçok zorluk yaşasak da Hocamızın yanına vardık. "Sen de mi bırakmayı düşünüyorsun ?" O an bi kere daha idrak ettim ki tek değilim, bunları dışa vurarak ya da vurmayarak yaşayan bir çok kardeşim var benim. "Hocam, ümmetin bir çok derdi varken burada mı olmalı ? Bir müslüman hanım için ortamı, şartları uygun mudur ? Sonrası nasıl olur ? Ağır bir branş, evimizle mesleğimiz arasında bocalar mıyız ?" Müslüman hanım doktorlara ihtiyaç vardı, dinimizin ruhsatları, Hocalarımızın fetvaları vardı. Bocalama hususunda da niyeti Allah rızası olana Allah yardım etmez mi ? Muhammed Emin Hocamız da bizim önümüzde bu konuda (çok) örnek olmadığını düşünmüş olmalı ki :"ÖRNEĞİNİZ YOKSA SİZ İLK OLUN."

Müslümanların onları anlayacak doktorlara ihtiyacı vardı. Nureddin Hocamızdan öğrendiğim bir söz var: "Uzman doktorun sözü müftüden öncedir." Bu yetki ve sorumluluğun bilincinde insanlar bu alanda olmalı idi. Zira tıp, insanı önceler. İnsan ise Allah'a abd (kul) olmaya gelmiştir. Acizler acizi insanın hastalık, özür halleri vardır. Tıpla iç içe fıkıh konuları vardır. Hele de mahrem haller vardır. Burada hanım doktorlar özellikle hanım hastaları düşünmeli idi. (Zaruret halinde, Allah'ın sınırları içinde, erkek hastalara en iyi danışmanlığa da yetkin olmalı biiznillah ) (Aslında sırf doktorluk da değil, hemşirelik, hasta bakıcılığı... gibi birçok alanda bize ihtiyaç var )

Ve aklıma yer eden cevap... "Bunca fitnenin olduğu bu ortamda, bizim şartlarımızda (hanım olmak karma sistem...) sahabe olsa ne yapardı ?" Sahabeyi tanıyan, Onları aleme anlatmayı görev edinmiş, Ebu Eyyub El Ensari'nin semtinde Ümmet için çabalayan, velhasıl 'dertli' biri olarak söylüyordu "MÜCADELE EDERDİ." Yaşlı gözlerle : "Hocam o zaman bize çok dua edin." Ve bunun sözünü alarak oradan ayrıldık.

Aklımda kaldığı kadarıyla anlatma gayretinde oldum. Bizim alan tıp olduğu için bu konu üzerinde durdum. Müslümanca yaşamak için neredeyse her alanda müslümana ihtiyaç var.Fakat 'hanım' olarak seçtiğimiz alana dikkat etmek lazım biiznillah. ( Bu konu hakkında Nureddin Yıldız Hocamıza,sohbet ve fetvalarına danışabilirisiniz.)Eksiğim,yanlışım vardır,estağfirullah. Velhasıl kardeşler, bu istişare sonucu da devam etmemiz adına oldu. Merak ettiklerinizi "hekimelikyolu" adlı instagram hesabı üzerinden ya da buraya yorumdan yazabilirsiniz. Kıymetli görüşlerinizi bekliyorum. Rabbunallah diyip dosdoğru olmaya niyet edelim,niyet etmemiz de başarı da Allah'tandır.

VelhamdulillahiRabbilAlemin

resim : https://www.yeniakit.com.tr/haber/adalet-deyince-akla-gelen-sahabe-hz-omer-66680.html

2 yorum:

Hanım Sahabelerimiz Serisi -3- Hz. Ümmü Seleme Bint Ebi Ümeyye (ra)

  DİRAYET TİMSALİ ÜMMÜ SELEME BİNT EBİ ÜMEYYE ( R.A) Hayatından kısaca bahsetmeden önce belirtmek isterim ki sahabe efendilerimizin hayatlar...