18 Mart 2020 Çarşamba

Misafir Yazısı: SABIR VE ŞÜKÜR ZAMANI

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...

Değerli HekimelikYolu Takipçileri:

İçinizden değerli bir dostumun ricası üzerine gündeme dair bu yazıyı kaleme alıyorum.
Bizim değişmez gündemimiz Allah'ın kitabıdır bu yüzden gündemi de Allah'ın kitabından okumak lazım. Bakara suresi 152. ayette Rabbimiz şöyle buyurur "Beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin ve nankörlük etmeyin." Kendisini ananı anar mı Rabbimiz? Evet, hem kendisi anar hem de hükmü kıyamete kadar sürecek bir kitapta bizi daima bizden sonraki nesillere hatırlatır.
Yüzyıllar önce yaşamış İbrahim Aleyhisselam'ı "Kitapta İbrahim'i de an..." dediği gibi. Ondan daha önce yaşamış olan Nuh Aleyhisselam için hakeza...
Yani sadece Kendisinin Yüce Zatı anmakla kalmaz müminlerin de gündeminden çıkarttırmaz onları.

Peki Allah'ı anma nimetine eren ne yapmalı?
Tabii ki şükretmeli! Ayetin devamı böyle gelir. "Beni anın ki ben de sizi anayım bana şükredin ve sakın nankörlük etmeyin."
Peki nelere şükredelim? Şükür etmemiz gerekenleri saymaya kalktığımız takdirde mümkün değil bitiremeyeceğimiz için ben tek cümle söyleyeyim: "O'NU ANABİLDİĞİMİZ İÇİN ŞÜKREDELİM." Bizi muhatap aldığı için şükredelim.
Hz. Davud as'ın dediği gibi: "Allah'ım sana şükredeyim. Şükredeyim de verdiğin şükür nimetine nasıl şükür edeyim?" diyerek şükredelim.
Fakat sakın hayatımda şükredecek ne var ki diyerek nankörlük etmeyelim. Bu soruyu soracak dilin aklın ve bu soru ağzından çıkıncaya kadar senin için çalışan tüm organlarını gözünün önüne getir o zaman şükredecek ne çok şeyin olduğunuzu anlarsınız.

Ve bu uzun girişten sonra yani gerçek gündemimizin ne olması gerektiğini öğrenip bir sonraki ayete bakınca aslında hayatımızın bir bakıma iki eylem arasında gidip gelmesi gerektiğini görüyoruz: ŞÜKRETMEK ve SABRETMEK. Bu iki halden birini o anda mutlaka yaşıyor olmalıyız.
İnsan ya şükredecek ya sabredecek bir hal ile karşı karşıyadır.

Ve bir sonraki ayet: " Ey iman edenler SABIRLA ve NAMAZLA Allah'tan yardım isteyin ve Allah SABREDENLERLE beraberdir." Şükür emrinden sonra sabır emrinin gelmesi dikkat çekici öyle değil mi? İkisinin bu kadar peş peşe olması... Hz Ömer radıyallahu anh: "SABIR ve ŞÜKÜR benim iki bineğimdir. Her iki halde de 'Allah için olduktan sonra' hangisine bindiğime aldırış etmem" der. Aslında bu ifade ile yukarıda da söylediğimiz gibi hayatımız bu iki kelime arasında gidip gelmekte diyebiliriz. Her ikisini de Allah için yapabilmeyi öğrenir ve yine her iki halinde Allah'tan geldiğini bilir ona göre şekil alırsak bizim zarar hanemiz olmayacaktır. Her sevgi her iddia ispat ister, sabredilecek haller işte tam da bu ispatın zamanıdır. Bu hali bir ceza olarak görmeyip bir sınavdayım ve bana diğerlerinden farklı olarak yapabileceğimi bildiği için seviyemi yükseltmek için zor bir soru soruldu diye düşünmek lazım belki de... Siz olsaydınız ilkokul çocuğuna üniversite sorusu sorar mıydınız? Soruyu sormak kadar sorduğumuz insanın çapını bilmek de önemli, değil mi?
İşte Rabbimiz biliyor çaplarımızı. Ve derecelerimizi yükseltmek için iman ve kulluk söylemimizin kuru bir iddiadan ibaret olmadığını gösterebilmemiz için bazen şükredilecek nimetlerle bazen sabır edilecek hallerle sınıyor bizi. Onun için 2020 girdiğinden beri başımıza gelen bu haller nedir diye sormak yerine ya da 2020 yılına uğursuzluk atfetmek yerine belki de bunca rahatlığın arasında neler öğrendiğimizin ve öğrendiklerimizle neler yapacağımızın ispatı olmak üzere derecemizi yükseltecek zor sorular vaktidir diye düşünmek lazım. Tıpkı Hz. Yusuf'un hayatındaki önce 7 bolluk (şükür) yılı sonra 7 kıtlık (sabır) yılı daha sonra ise ürünleri devşirecek mutluluk yıllarının gelişi gibi.

Önce şükredecek nimetler gelir sonra bizim bu nimetlere verdiğimiz karşılıklar...
Hepimiz gözden geçirelim bakalım bolluk (şükür) yıllarımızda neler yaptık o yıllarımızdan kıtlık (sabır) yıllarımıza neler hazırladık ?

Afiyet dileklerimle
Selametle kalın.
Hakk'tan Bilen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hanım Sahabelerimiz Serisi -3- Hz. Ümmü Seleme Bint Ebi Ümeyye (ra)

  DİRAYET TİMSALİ ÜMMÜ SELEME BİNT EBİ ÜMEYYE ( R.A) Hayatından kısaca bahsetmeden önce belirtmek isterim ki sahabe efendilerimizin hayatlar...