5 Ocak 2021 Salı

Kavram Atlası/ Anlayış -2- HENÜZ İNMEMİŞ AYETLER

Anlamak…Varoluşu, kainatı, insanı ve aklın erdiği ermediği daha birçok şeyi...

Bu nazarla bakarız, bu nazarla anlam katarız hayatımıza. Anladığımız kadarız bir nevi. Hatta bunun bir tık ötesi "hayatı anlamlı kılma çabaları ile uğraşı" değil midir? Mensubu olduğumuz, hayatımıza yön veren düşüncelerin ne olduğunun bir önemi olmaksızın her insan öldükten sonra ardında anlamlı şeyler bırakmak ister.

Peki ya okumak? İlk emirdir, bizi muhatap kılan, Rabbimizden gelen. Ümmi olan İnsanlık Serverini dahi titreten bir emirdir. “Ben okuma bilmem ki. “ sözlerinin sarf edilmesine rağmen tekrarlanan o ilahi emir...

Anlama eyleminden önce yapılması gerekendir okumak. Eni boyu yoktur, sınır tanımaz. Dolayısıyla ademden aleme hiçbir şeyi sarf-i nazar edemeyiz.

Birbiri içre olan bu iki kelimeden hareketle okuyarak anlamak, şu karmakarışık dünyanın en yalın hali hatta usulüdür desem haddi aşmış olur muyum? 

Bunu ifade ederken sığındığım nokta ise hayata bakacağımız pencere, ilahi kelamın açtığı pencere olmalıdır. Zira  nazil olan ilk emirden sonra ilahi kelamın usulüne dair de bir emrin olduğunu Müzemmil suresinden biliyoruz: ağır ağır ve dikkatlice(tertil üzere) okumak. Bunu daha geniş bir kavram olan “kıraat” ile ifade edebiliriz .

Genel manası okuyarak anlamak olan bu kavramın Arapçada karşılığı okumak, tilâvet etmek, telaffuz etmektir. Yani bize rehberlik etmesi için okuyup anlama çabası içerisinde olmalıyız.

Adıyla manidar olan (ilk duyduğumda tövbest çekmiştim ama okurken soğuk su etkisi yaptı :) "Henüz İnmemiş  Ayetler" kitabında yazar, Kur’ân’ın bir kalbe gerçekten indiğinde neleri değiştirebildiğini apaçık Asr-ı Saadet’te görürken bizim kalblerimize ne kadar indiğini, ne derece Kur’ân’la düşündüğümüzü sorgular.

Yazımı nihayete erdirirken yine kitapta geçen şu ifadelerle bombayı bırakıp kaçıyorum pimini siz çekersiniz artık. :)

"Bir kez daha soralım kendimize: Kur'an'da kaç âyet var ve şimdiye kadar ne kadarı gerçekten nazil oldu kalbimize?"

Selamette kalınız.

/Katre-Misal

4 yorum:

  1. Başlığı görünce ben de tövbest çektim Hocam :) Ancak anlayınca sarsıldım. Allah Kur'an'ı gönlümüzün baharı eylesin. 🌼

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allahumme amin.🤲🌼 Bizim, neslimizin, hanelerimizin; cümle ümmetin...

      Sil
  2. Maşallah çok güzel yazı olmuş, başlık hakikaten tüyleri diken diken etse de, manası çok güzelmiş. Emeğinize sağlık 🤍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Ne güzel sizlerin beğenisine mazhar olmak... Var olun, selamette olun ebeden. 🤲🌹

      Sil

Hanım Sahabelerimiz Serisi -3- Hz. Ümmü Seleme Bint Ebi Ümeyye (ra)

  DİRAYET TİMSALİ ÜMMÜ SELEME BİNT EBİ ÜMEYYE ( R.A) Hayatından kısaca bahsetmeden önce belirtmek isterim ki sahabe efendilerimizin hayatlar...