9 Ocak 2021 Cumartesi

Kavram Atlası/ Anlayış -3- NAKLİN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ

Selamunaleykum Sevgili Hekimelik Yolu Okurları :)

Benim payıma rivayet yani nakille anlamak düştü bu yazıda. 

Öğrendiğimi kalbimin süzgecinden geçirip de kalemime hükmedebilirsem sizlerin istifadesine sunacağım inşallah. Niyetim budur işte. O halde hemen yazımı yazayım ki niyetimi amele dönüştürmüş olayım. 

Öncelikle rivayete bakalım. Rivâyet kelimesi terim olarak “hadisi vb. haberleri senediyle nakletmek, onları söyleyene veya yapana isnat etmek” anlamında kullanılır. Türkçede söylenti gibi bayağı bir anlamda kullanılsa da biz asla bakarız, bu din Allah tarafından korunuyor, önceki hak dinlerin başına gelen tahrifat durumu İslam için söz konusu değil, bu yüzden İslam'a dair kaynaklarımızdan şüphe etmek tutarlı bir düşünceden değil, bilgisizlikten ileri gelmektedir.

Peki nedir nakil? Kelime anlamı: bir yerden bir yere götürme, taşıma, geçirme, aktarma... 

"Dinimiz nakil ve akıl dinidir." Bize nakledilenleri akılla düşünüp kalbe geçirmektir görevimiz.

Yıllar geçti, çağlar açıldı, kapandı. Artık bir peygamber daha gelmeyecek. Peki asırlar öncesini nasıl tanıyabilecek bu nesil? Bunun cevabı nakille olacaktır elbette. 

Kur’an-ı Kerim'i, Efendimiz Aleyhisselam'ın sünnetlerini çağımıza nasıl taşıyacağız? 

Elbette nakil yoluyla! Peki bu nasıl olacak? İşte bu, hakiki İslam alimlerinin kitaplarından, kendi yorumumuzu, duygularımızı katmadan mümkün olur. 

Şu halde "Bence bu hadisin meali budur." demek yanlış olur. Zira bu konuda da hadis-i şerifler vardır:

“Kim bilgisi olmadığı halde Kur’an’la ilgili söz söylerse / Kur’an’ı tefsir ederse, ateşteki / cehennemdeki yerine hazırlansın.” buyuruyor Efendimiz. Ayetlerin tefsirlerini, hadislerin şerhlerini ve müçtehitlerin açıklamalarını hiç dikkate almadan, hevâ ve hevesine, hatta kişinin kendi arzusuna göre Kur'an’ı tefsir etmek ve hadisleri şerh etmek yasaklanmıştır.(1)

Yine büyük din alimlerinden İmamı Rabbani Hazretleri de ehli sünnet alimlerinin anladıklarında uymanın gerektiğini dile getirmiş. Öyleyse nakille anlamak demek, Asrı Saadette yaşayıp da o dönemi görmüş olan müçtehid alimlerinden bize gelen nakilleri aklımız ve kalbimizle anlamaya çalışıp, kişisel yorum içeren kaynaklardan değil, sahih alimlerin nakillerinden anlamaya çalışmaktır. 

Nakille anlamaya çalışmak, bizi bid’atlerden, bozuk ve ifsad olmuş fikirlerden, koruyan bir yoldur diyebiliriz. Çağın getirdiği bu tehlikeden korunmak için nakille anlamalıyız öyleyse... 

Sevgili Okurum, payıma düşenden anladığım, araştırıp anlatmaya çalıştığım bu konuda, minicik bir başarım olmuşsa ne mutlu bana. İstifadeli, bereketli okumalar dilerim Allah’tan. Allah’a emanet ederim her bir Okurum. 

Selamunaleykum 

Kaynakça:

TDV İslam Ansiklopedisi resmî sitesi "rivayet" kelimesi

(1) Sorularla İslamiyet Sitesi https://sorularlaislamiyet.com/kim-kuran-hakkinda-ilmi-olmadigi-halde-onu-kendi-kafasina-gore-aciklarsa-cehennemdeki-yerini

/Alem-i Batın

2 yorum:

Hanım Sahabelerimiz Serisi -3- Hz. Ümmü Seleme Bint Ebi Ümeyye (ra)

  DİRAYET TİMSALİ ÜMMÜ SELEME BİNT EBİ ÜMEYYE ( R.A) Hayatından kısaca bahsetmeden önce belirtmek isterim ki sahabe efendilerimizin hayatlar...