2 Ocak 2021 Cumartesi

Kavram Atlası/ Anlayış -1- MİĞFER; FERASET



Her an hayat örgüsüne bir ilmek atıyoruz. Bazen oluyor ki düğümleniyoruz, şekli kaçıyor örgünün. Kimi zaman da bile isteye attığımız kör düğümlerin verdiği motifleri izliyoruz, gülümseyerek ya da hüzünlenerek.

Peki ya ilmekleri atma irademizi nasıl şekillendiriyoruz? Şu an meşgul olduğumuz işin doğruluğuna nasıl karar veriyoruz? 

Şahsi birikimlerimiz büyük oranda bize yol çiziyor aslında. Bu doğdurur yap, o kadın yazmışsa güzeldir oku; bu dükkan sahibi pek işinin ehli değil, girme… Pekala, diyelim ki bir mesele hakkında hiçbir tecrübeniz yok. Fakat o konuda kalbiniz aracılığıyla fikir sahibi olacağınızı söylesem bunu nasıl karşılardınız? Kulağa nasıl geliyor, ön yargı ya da batıl gibi mi?

Firâsetten bahsediyorum esasen. Sözlükte anlamakta çeviklik, hızlı kavrama ve sezgi gücü olarak tanımlanmış. Fakat biz müminler için kavramlar diye bir mesele vardır ki onlarla zihin dünyamızı inşa ederiz. O halde sizleri uçsuz bucaksız muhtevası olan bir kavramı, firâseti anlamlandırmaya davet ediyor olmaktan büyük mutluluk duyarım efenim. Belki birimizin gülümseyerek bakacağı bir kör düğüm atarız.

Firâset sözlük anlamında da bahsettiğimiz gibi sezgi gücünü içerir.

Şöyle bir örnekleyecek olursak: Bir mümin bir yazı okuyor diyelim, bir video izliyor olabilir ya da bir arkadaşını dinliyor da olabilir, esas noktada mümin bir bilgi aktarımına şahit oluyor. Bu aktarım %80 oranda doğrulardan oluşuyor olsun, kalan %20’lik alanın yanlışlardan ve şüphelilerden oluştuğunu, aklen anlayamasa da kalben anlıyorsa, o kişi ferasetlidir deriz.

Burada etkiliyeci olan şu: Mümin olayı anlamasa dahi söylenenin yanlış olduğunu biliyor.  Çünkü Allah için yaşıyor ve Allah onu feraset nimeti ile koruyor. 

Müminin ferasetinden sakınınız. Çünkü o Allah’ın nuru ile bakar.” buyurur Efendimiz Aleyhisselam.

Mümin feraseti… İşte burada kavram oluşturuyoruz. Feraset hızlı kavramak manasına gelebilir, mümin feraseti ise Allah’ın nuru ile bakarak kavramaktır.

O’nun emrettiği gibi yaşamak azminde isek bakış açımız rızayı ilahi ile filtrelenmiş ise baktığımız yere Allah’ın nuru ile bakıyoruz. İşte ferasetliyiz.

İşte sakınılacak bir kavrayışla bakmaktayız hayata! Yepyeni ve düzgün bir ilmek atmaktayız. Kalbin yanlışı anlamasından ve ondan uzaklaşmasından, bunun Allah’ın nuru ile bakmak olduğundan bahsettik. Peki ya nasıl?

Rabbimiz Rahman ismiyle bizlere merhamet etmiş ve her şeyi apaçık anlatmıştır ki imanımız  kuvvetlensin. “Yapıp ettikleri kalplerini kaplayıp karartmıştır.” ayeti kerimesinde olduğu gibi. Ve hayatı tefsir olan Efendimiz Aleyhisselam bu ayeti şöyle açıklamıştır: “Kul bir günah işlediğinde, kalbinde siyah bir nokta belirir. Eğer o günahından tövbe edip uzaklaşırsa kalbi arınır. Tövbe etmeyip günah işlemeye devam ederse, o siyah nokta artar ve nihayet kalbin her tarafını kaplar.”

O halde her ilmeği dikkatle atalım ki ferasetle nimetlendirilelim ve  her ne durumda kalırsak kalalım motifimizin yolunu izleyelim. Ne güzel değil mi? Doğrular gösteriliyor, doğruyu seçmemiz emrediliyor. Bu gayrette olursak bir de feraset veriliyor, kalben doğruyu görme melekesine sahip oluyoruz. Rahman isminin tecellisi bizleri sarıp sarmalıyor.

O halde dualarımıza feraset ve kalp temizliğini de ekleyerek bu yazıyı sonlandıralım.

Allah’a emanet olunuz, En Güzele...

 

/Verâ



*YouTube: Feraset nedir? Hikmet Arayışları -270-

*İslam ve İhsan “Mümin ferasetinden sakının!”

*Mutaffifîn Sûresi 14.Ayet

*Müslim, “Îmân”, 231; Tirmizî, “Tefsîr”, 75

*Tirmizi, Tefsiru’l-Kur’an, 16, Suyûtî, elĞCâmiu’sĞSağir, 1, 24







 


2 yorum:

  1. Maşallah kaleminize sağlık Temiz olup temiz kalmak niyetiyle ♥️

    YanıtlaSil

Hanım Sahabelerimiz Serisi -3- Hz. Ümmü Seleme Bint Ebi Ümeyye (ra)

  DİRAYET TİMSALİ ÜMMÜ SELEME BİNT EBİ ÜMEYYE ( R.A) Hayatından kısaca bahsetmeden önce belirtmek isterim ki sahabe efendilerimizin hayatlar...