12 Ocak 2022 Çarşamba

Kalbin Erbaini Serisi -4- SABIR YOLUNDA BİR YOLCU

 Bismillah

   Yine çok yorulmuştu. Eve geldiğinde akşam namazını kılmadığını hatırladı. Hemen abdest alıp namazını kıldı. Dua etmek istedi, edemedi. Kafasında binbir soru dilinden dökülen birkaç ezber dua. Samimi gelmedi içine sinmedi.

   Gündüz aklına gelen ama cevaplayamayacağından korktuğu için zihninin ücra köşelerine itelediği sorular bir bir geliyordu aklına. Sanki saldırıyorlardı. Zihni düşman kesilmişti. O da yüzleşmek istiyordu aslında. Yeterince yorulmuş, düşündükçe içinden çıkamadığı için de kızmıştı kendine.

  Şu sıralar hayatın problemleri üst üste gelmişti. Sağlık sorunları, maddi sorunlar, gelecek kaygısı, insanların davranışları...

   Biliyordu Rabbi kuluna kaldıramayacağı yükler yüklemezdi.(Bakara/ 286) Kaldırabilirdi ama nasıl?

   Mırıldandı: "Rabbim bana yardım et, yardım et de hakkıyla geçeyim şu dünya sınavlarını, bir çıkış kapısı göster."

   Bir ayet değdi kulaklarına ne zaman duyduğunu bilmediği. "Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım isteyin. Şüphe yok ki Allah, sabredenlerle beraberdir." (Bakara/ 153)

   Hem sabrederek yardım dileyecek hem de Rabbi onunla olacaktı. Bir kez daha tüm sorunlarına karşı yalnız olmadığını hatırladı.

   İmanın yarısı olan sabra sarılmalıydı ancak böyle geçerdi yorgunluğu. (İman iki eşit parçadır: Yarısı sabır, yarısı şükürdür. -Ramuz el hadis)

   Fark etti. Hiç bitmiyordu üzüldüğü canını sıktığı şeyler. Hep başka bir telaş içine giriyordu. İşte dünya hayatı hem hızlı hem de çetindi. Ama hiçbiri boşa değildi. Tüm sıkıntılarının nedeni ve muhakkak bir çıkış kapısı vardı. Öyleydi ya şöyle buyuruyordu Allah Resulü (sav)"Yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan ayağına batan dikene varıncaya kadar Müslümanın başına gelen her şeyi Allah onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar." (Buhari Merdal ;3 Müslim Bir, 49)

Rabbi öyle merhametliydi ki... Bir kez daha hatırladı. Derin bir elhamdülillah dedi.

Evet zorlukları vardı ama bir ilacı da vardı: Sabır

Hem de bu ilacın tahmin bile edilemediği sonucu...

"Sabredenlerle, felaketlere karşı dişlerini sıkıp göğüs gerenlere, mükafatları karşılıksız ödenecektir."(Zümer/ 10)

"Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!"(Bakara/ 155)

"Ama kim sabreder ve bağışlarsa, işte bu benimsenmeye değer işlerdendir."(Şura/ 43)

 Yine üzülürdü, sinirlenirdi, kırılırdı ama sabrederdi artık. Sımsıkı tutunacağı kuvvetli bir dalı oldu.

 

Şimdi daha iyi kavradı;

Hani dünya imtihandı sabır ise beklenen cevap

Dilinde ya Sabur ya Allah zikri.

Çıktı yola.

Sabır yoluna...

 

Velhamdülillah

 

/Merdümgiriz

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hanım Sahabelerimiz Serisi -3- Hz. Ümmü Seleme Bint Ebi Ümeyye (ra)

  DİRAYET TİMSALİ ÜMMÜ SELEME BİNT EBİ ÜMEYYE ( R.A) Hayatından kısaca bahsetmeden önce belirtmek isterim ki sahabe efendilerimizin hayatlar...