16 Eylül 2019 Pazartesi

SAYGI DOSYASI -5- YOBAZ DERKEN?



Evet, bir toplum değerlendirmesiyle başlayalım diye Ekşi'ye girdik. Yazar kitlesinin çoğunun damarına basmış olmalı bu "YOBAZ" kelimesi ki 26 sayfa döküldü önümüze.

Bu entry de benden olsun:

 Yobaz, kullananın dilinden ivedilikle çıkmışsa, aslında o kişiyi tanımlayan kelimedir.  
                                                                                                   18.08.2019 23:18 leylunehar

Ancak genel kanıya baktığımızda, dindar insanlara yöneltilmiş bir nevi nefret söylemidir. 
Aslında yobaz, HERHANGİ BİR düşünceye acabasız yaklaşan insandır ki her kesimin yobazı gayet tabii olabilir. 

Bu yazı ise İslamı yaşama ve yaşatmaya çalışma niyetinde olanları düşündürmek için... Düşünmek bizim işimiz hanımlar beyler!  Kişi düşünür, Yaratıcısını bulur. Hele bir de inanmış biri olarak düşünürse, Yaratıcısını tanır. Akaid diye bir İslami ilim var ki inancı akla oturtmak için çabalar. Kitabımız ki geçen her yüzyıl üzerinde düşünen insanlara yeni yeni deryalar açar. Tefekkür yani derin düşünüş ki sadece sevap kazanmak ile motive olmuş bir Müslümanı dahi cezbedecek ederi vardır İslamda. E peki neden yobazlık bizden bu kadar uzak olmasına rağmen en çok duyduğumuz sıfatlarımızdan? Çünkü ortada inanmak gibi kalbi bir eylem var. Düşünmek ise aklın eylemi. Aklı atarsak yobaz, kalbi atarsak rasyonalist yani akılcı oluyoruz ki ikisi de kabul edilebilir değil. 

Akıl ve kalbin izdivacı gerek bize. Çağın gereklerini görebilen ve çağı kendine uydurabilen devrimci bir tavır gerek. Akıl gibi bir nimete kalbi rehber edecek feraset... Yoksa kendine ağlaması gereken akılcıların güldüğü yobazlar oluruz ki, haklı bir gülüş, kabul edelim. Bize düşen ise, kendine ağlayamayanların yerine de ağlamak... Kendimize gelince göreceğiz bu savaşın lüzumsuz olduğunu. Onun dövmesini, kıyafetini, müziğini inceleyip, bundan adam olmaz diyip, içerideki insana merhamet nazarıyla biz bakmazsak kim bakacak? İddiasında olduğumuz din, insana kıymet verir. İnsanı sahiplenmek, öncelemek diyince en önde gelenler Müslümanlar olmalı. Eğer böyle değilsek, zihnimizde bazı kavramların içini boşalttığımızdan, namaz, tesettür gibi olmazsa olmazlarımızın ardına küçük çocuklar gibi sığınıp ahlaki yozlaşmaları gözardı ettiğimizden olsa gerek.

Hasar tespitini pek tatlı bir dille yapamadığımın farkındayım ancak dünya genelinde oluşmuş Müslüman adı altında bir çok zihinde oluşan profil de can yakıcı... 
Müslüman masum öldürmez, mazlumun yanında olur.
Müslüman kadını değersizleştirmez, ona adil davranır, onu Yaratıcısının diliyle tanır, anlar ve ruhunu da bedenini de incitmekten korkar.
Müslüman rant peşinde değildir, duyarsız hiç değildir. Her yaratılanın canı olduğuna inanır ve ağacın, kedinin, köpeğin hatta binanın, şehrin, bir kütüğün dahi canını yakmaktan çekinir.
Bunun canlı örneğini göremeyen ve zaten önyargısı olan insanları hangi şekilde imana çağırabiliriz ki? 

Dert, dermanın varlığına habercidir. Az biraz dertlendirdiysem, ne mutlu...

-LeyluNehar





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hanım Sahabelerimiz Serisi -3- Hz. Ümmü Seleme Bint Ebi Ümeyye (ra)

  DİRAYET TİMSALİ ÜMMÜ SELEME BİNT EBİ ÜMEYYE ( R.A) Hayatından kısaca bahsetmeden önce belirtmek isterim ki sahabe efendilerimizin hayatlar...